Top

Instrumente pentru facilitarea accesului la creditare la dispoziția fermierilor

La inițiativa Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, din data de 22 iulie 2022, a devenit operațional un nou produs de garantare ce vine în sprijinul fermierilor, Programul ”DE TREI ORI SUBVENȚIA”, realizat în parteneriat cu CEC Bank și cu Fondul de Garantare a Creditului Rural. Detalii despre acest Program găsiți aici: https://www.cec.ro/presa/credite-pentru-fermieri-de-trei-ori-subventia.

Pentru fermierii care cultivă suprafețe agricole mai mici de 50 de hectare și care nu pot beneficia de credite ”DE TREI ORI SUBVENȚIA” garantate, Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN SA (FGCR) acordă garanții în favoarea instituțiilor finanțatoare cu care are încheiate Convenții de lucru (BANCA ROMANEASCA, BANCA TRANSILVANIA BRD GSG CEC BANK SA FIRST BANK INTESA SANPAOLO BANK PATRIA BANK TECHVENTURES BANK), pentru garantarea creditelor de valori reduse de maxim 1.000.000 lei pentru creditele de investiții și 500.000 lei pentru creditele de capital de lucru.

Termenul maxim de rambursare al creditelor (perioada de creditare) poate fi de:

  1. Maximum 36 de luni pentru capital de lucru
  2. Maximum 84 de luni pentru creditele de investiții
  3. Maximum 60 de luni pentru creditele mixte (investiții și capital de lucru)

Comisionul de garantare (prima unică) a fost diminuat la 1,6% pe an pentru toți beneficiarii de credit, indiferent de tipul acestora (SC, PFA, II, IF, persoane fizice care desfășoară activități economice, etc.), inclusiv pentru societățile nou înființate sau care nu au mai beneficiat de credite.

Comisionul se aplică doar la valoarea garanției FGCR, nu la toată valoarea creditului. În cazul în care perioada de creditare este mai mică de un an, comisionul se calculează doar pentru perioada respectivă.

Condițiile de creditare și de încheiere a contractelor pot fi consultate pe site-ul www.fgcr.ro.

https://madr.ro/comunicare/7617-instrumente-pentru-facilitarea-accesului-la-creditare-la-dispozitia-fermierilor.html