Top

FGCR continuă programul de revitalizare a finanţării agriculturii româneşti.

Dorinţa de conectare şi acţiune a tuturor celor care fac posibilă dezvoltarea sustenabilă a agriculturii din România, a adus pe 13 decembrie, la Conferinţa „Împreună pentru finanțarea viitorului prosper al agriculturii românești”, organizată la Hotel Caro din Capitală de către F.G.C.R., peste 150 de participanţi din întreaga ţară. Conferinţa a fost deschisă de Alina Mihaela Toma, director general FGCR. Au luat cuvântul Petre Daea, ministrul Agriculturii, Gheorghe Gherghina – membru în CA al BNR, Ramona Ivan – președinte Comisia de Fonduri Europene, Asociaţia Română a Băncilor (ARB), Adrian Pintea- director general Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Cătălin Robu-director Direcția Plăți Directe și Instrumente Financiare in cadrul AFIR, Ene Mihaela – Ministerul Finantelor Publice, Laurențiu Baciu- președinte LAPAR care, alături de fermieri români şi reprezentanţi ai unor instituţii finanţatoare, s-au implicat în susţinerea demersului F.G.C.R. de abordare pragmatică a problematicii finanţării agriculturii româneşti. Au fost dezbătute subiecte diverse, temele principale fiind: „Evaluarea modului de relaționare în ceea ce privește accesarea instrumentelor de garantare, între fermierii români, instituțiile de finanțare și Fondul de Garantare a Creditului Rural” şi „Noi facilități oferite fermierilor de către FGCR pentru accesarea instrumentelor de garantare”. Cu această ocazie a fost anunțată reducerea de către FGCR comisionului unic de garantare la 1,6%, începând cu data de 1 ianuarie 2019 pentru garantiile acordate in baza OUG nr. 43/2013.
Ministrul Agriculturii, domnul Petre Daea, a vorbit despre măsurile luate de către statul român pentru a veni în sprijinul fermierilor, cum ar fi garantarea până la 80% din valoarea creditului destinat achiziției de terenuri (3.170 ha de teren achiziționate cu garanții de la FGCR, în 2018, față de 780 ha, în 2017) sau a valorii creditelor acordate de instituțiile finanțatoare pentru realizarea investițiilor inclusiv prin PNDR sau POPAM.
“FGCR are sentimentul uman pentru că este ceea ce trebuie unui om la început, adică sprijinul necesar pentru ca acesta să-și găsească calea succesului în condițiile în care mintea și nevoile sale au încolțit dorința de a realiza ceva .( … ) M-am uitat pe cifre și am văzut o creștere semnificativă a garanțiilor, dar dacă am căuta la intensitatea acestui sprijin și ne-am duce pe o analiză a vârstei sprijinului, dacă am putea spune așa, înțelegând vârsta acelora care apelează la acest sprijin, ne-am putea da seama că este cu adevărat un instrument necesar pentru tinerii, indiferent de vârstă, antreprenori în diferite momente de activitate”, a declarat ministrul Petre Daea.
La rândul lui, directorul general al APIA, Adrian Pintea, a vorbit despre importanța colaborării dintre APIA, bănci și FGCR pentru a se putea satiface nevoile de finanțare ale agricultorilor. El a dat drept exemplu încheierea mai multor convenții printre care se numără cele privind finanțarea capitalului de lucru pentru desfășurarea activităților curente de către beneficiarii ajutoarelor naționale în sectorul vegetal si zootehnic sau cele pentru pentru plățile directe în sectorul vegetal sau pentru măsurile compensatorii de dezvoltare rurală. În zece ani, numărul adeverințelor eliberate de APIA a crescut de la 2.000, în 2008, la peste 22.000, în acest an, a mai spus reprezentantul APIA.
Reducerea comisionului unic de garantare la 1,6% este o veste bună pentru fermieri, care ar trebui să profite de această măsură, a declarat liderul LAPAR, Laurențiu Baciu.
“FGCR este o bulă de aer pentru agricultură pentru că îți vine în ajutor practic atunci când nu mai ai altă ieșire, când banca îți mai cere garanții suplimentare și nu mai ai de unde să le dai, pentru că acesta este nivelul nostru financiar….Și atunci vine FGCR care ne ajută, mai ales acum cu schimbarea comisionului, care trebuie să recunoaștem era o povară pentru noi, pentru că de multe ori era mai mare decât dobânda pieții. Acum, parcă este mai rezonabil și fermierii vor profita de acest lucru și vor lua garanții de la FGCR. Noi înțelegem tot ce se întâmplă pe piață, dar trebuie și dumneavoastră să înțelegeți că noi ajungem la instituțiile bancare atunci când nu avem altă soluție”, a declarat Laurențiu Baciu.
„Din păcate, agricultura românească nu atrage decât 4% din totalul creditelor acordate de instituțiile financiare din țara noastră, ceea ce este foarte puțin”, a atras atenția domnul Gheorghe Gherghina, membru în CA al BNR. Situația ar sta cu totul altfel dacă firmele din sector ar avea un bilanț bun, iar salariații băncilor “o abordare mai atentă față de solicitările fermierilor”, a subliniat acesta.
Începând cu 1 ianuarie 2019, pentru garanțiile acordate pe seama surselor alocate de MADR în baza OUG 43/2013, FGCR va practica un comision unic de garantare, redus la 1,6 % pe an, care se va aplica atât la soldurile garanţiilor aflate în portofoliu, cât şi celor ce se vor acorda începând cu această dată. În prezent, FGCR se află în plin proces de actualizare a convențiilor de lucru, cu băncile, prin care se reglementeaza diminuarea comisionului de garantare atât pentru garanțiile în sold la 31.12.2018, cât și pentru garanțiile nou acordate după data de 01.01.2019.


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/sites/fgcr.ro/public_html/wp-includes/functions.php on line 4350