Valențele unui dialog sincer: competență, performanță și bună credință
Alina Mihaela Toma, director general al F.G.C.R. I.F.N.-S.A., un interviu acordat revistei Piața Financiară, supliment, ediție print, aprilie 2019
Se spune că, dacă femeile se implică în domeniile vieții economice, acest lucru va duce la schimbarea în bine a țărilor lor. Care este povestea care se află în spatele performanței și a carierei dumneavoastră?
Trebuie să recunoaștem că după un drum lung și uneori plin de încercări, femeile și-au câștigat drepturile legitime și acum deja suntem parte integrantă a procesului decizional, putând astfel să facem cunoscută viziunea noastră. Constatăm la tot pasul, luând act de realitățile lumii contemporane, cu satisfacție, că femeia ajunsă în funcții de conducere a reușit să-și demonstreze capabilitățile și a demonstrat că dorința de a realiza și împlini o societate în care copiii noștri să se simtă acasă a stat la baza emancipării ei și nu vreun spirit de competiție care să inoculeze ideea că, într-o lume a bărbaților, femeia leader trebuie privită ca unică soluție, cea care să determine performanța.
Despre povestea din spatele succesului meu, ce pot spune…. Aș încerca un răspuns, în spirit de glumă dacă îmi este permis jocul de cuvinte. Prefer să cred că povestea succesului meu se află în viitor. Totuși, revenind. Retrospectiv, vă pot spune că a fost un examen perpetuu, pe care l-am absolvit în fiecare zi. Bineînțeles, partea cea mai dificilă a acestui tip de angajament a fost lupta cu propriile limite. De-a lungul parcursului profesional am avut șansa de a întâlni și a-mi sta alături oameni de o calitate excepțională. Aceștia au avut o contribuție însemnată în devenirea mea, ca om și, totodată, ca profesionist. Determinarea lor a funcționat pentru mine ca un reper al modului cum trebuie să lucrez, astfel încât să găsesc puterea de a-mi atinge obiectivele propuse. Fără a-mi dori să folosesc expresii care par a se fi uzat, sau că aduc în discuție anumite stereotipuri, elementele pe care se structureză succesul sunt destul de simple în complexitatea lor: credință, muncă, determinare, răbdare, dragoste față de oameni. Nici nu știu dacă este mult sau este puțin ceea ce am realizat până în prezent, dar faptul că vă acord acest interviu, răspunzând temei date, recunosc, chiar și pentru mine, poate funcționa ca răspuns la o întrebare pe care nu mi-o adresasem încă.
Când știi că a venit vremea să renunți la funcțiile de execuție și că ești capabilă să accepți provocarea funcțiilor executive.
Îmi place să cred că se întâmplă în mod natural. În mod cert există o evoluție care să determine această conștientizare și sigur este legată de momentul în care ne putem asuma luarea unor decizii, având întotdeauna conștiința faptului că acestea vor avea un impact major asupra oamenilor. Cu toate că domeniul profesional în care îmi desfășor activitatea, unul al stricteții determinate prin realitatea cifrelor, al procentelor și indicatorilor de performanță aparent nu acordă vizibilitate laturii umane, totuși, permanent am fost și sunt preocupată și mi-am asumat drept principal obiectiv să am grijă de cea mai importantă resursă a unei entități economice….omul.
Într-un mediu de business dominat de bărbați, femeia aduce la masa discuțiilor aduce echilibru, constanță, răbdare și flexibilitate. Cum se poate atinge, în acest mediu, un echilibru între energia masculină și cea feminină?
Dezideratul echilibrului despre care îmi vorbiți poate că nu ne-ar reveni nouă, femeilor, ca asumare. Acesta nu-și pierde validitatea atât timp cît se păstrează valențele unui dialog sincer, în firescul lui. Succesul schimbului de idei consider că trebuie să se bazeze exclusiv pe criterii de competență, performanță și bună credință. Dacă, prin simpla ei prezență, femeia poate aduce ceva în plus, mi-ar plăcea să cred că ea poate fi un catalizator care potențează simbioza necesară împlinirii dialogului. Idealul îl constituie numitorul comun, cel care face posibilă recunoașterea unei nevoi a reciprocității. Cred că este condiția sine qua non a unui dialog responsabil și echilibrat.
Care a fost cel mai bun sfat pe care l-ați primit în viața dumneavoastră personală și profesională?
Motivantă întrebare. Au fost multe sfaturi pe care le-am primit, sfaturi care m-au responsabilizat știind că acestea vin din partea unor oameni dragi sufletului meu. Dacă ar fi să însumez toate aceste îndemnuri, pot să vă spun că ideea care se deprinde este aceea a respectării unor principii. În mod cert acestea sunt valorile pe care ne clădim existența. Principiile nu pot fi niciodată negociate. Întotdeauna am respectat aceste valori pentru a avea satisfacția, la finalul unei etape, că mă pot bucura sincer, reușind cu modestie și determinare să fiu eu însămi, fără a mă pierde pe drum.